ANTALYA AKDENİZ BÖLGESİ GEZİLECEK YERLER
Akdeniz sahili boyunca uzanan Antalya-Türkiyede yaz turizmi denildiğinde akla gelen ilk yer. Zengin tarihi mirası, enfes doğal güzellikleri, muhteşem manzaraları, uçsuz bucaksız sahilleri ve dantel gibi koylarıyla Antalya, tarih, kültür ve doğa tutkunları için tam anlamıyla bir cennet denilecek kadar muhteşem bir şehirdir.
Antalya Hakkında Kısa Kısa
- Türkiye’nin en kalabalık 5. şehri.
- Yüzölçümü olarak Türkiye’nin 6. büyük ili.
- Güneyinde Akdeniz, batısında Muğla, kuzeyinde Burdur ve Isparta, kuzeydoğusunda Konya, doğusunda ise Karaman ve Mersin ile komşu.
- Türkiye’nin en çok antik kente sahip ili. Likyalılar, Lidyalılar, Pamfilyalılar, Bergamalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlıların hakimiyetindeydi.
- Ülkemizde turunçgillerin başkenti konumunda.
- 2015 itibariyle nüfusu 2 milyon 288 bin 456 kişi.
- G-20 zirvesine ve Expo 2016’ya ev sahipliği yaptı. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan Antalya’nın görkemli yapıları, etkileyici mimarileri, sayısız antik kent ve daha fazlası… olan tatil bölgemizin not almamız gereken etkileyici yerlerini listeleyelim:
- KALEİÇİ
Etrafı surlarla çevrili, birçok girişi bulunan Antalya’nın tarihi merkezi ve Antalya merkezin gezilecek en güzel yeri. Osmanlı Dönemi eserleri, kalesi ve eski evleriyle Kaleiçi, şehir merkezinin cazibe noktası. Eski Antalya olarak bilinen Kaleiçi, Bergama Krallığı döneminde kurulmuş.
Hadrianus Kapısı, Hıdırlık Kulesi, Yivli Minare, Kesik Minare, Antalya oyuncak müzesi Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Enstitüsü ve Kaleiçi’nde görülecek yerlerden sadece birkaçı.
- ATATÜRK KÜLTÜR PARKI
Antalya Meslek Lisesi’nden başlayıp Konyaaltı plajına kadar uzayan nefis bir park. Bir yanda falezler ve ötesinde Akdeniz, diğer yanda ağaçlar, oturma yerleri, göletler ve tesisler var. Kaleiçi’nden başlayıp 4 km boyunca parkı yürümeye değer. Kıyı kesimi boyunca çok ilginç kayalıklar ve fotoğraf noktaları var. Yürüyüş alanları, bisiklet yolları, denize nazır restoran ve cafeleriyle günün her saatinde güvenle gezebileceğiniz bir park. Boydan boya yürümek yaklaşık 2 saat sürüyor. Yılın her günü ilgi çeken etkinlikler, konserler, sergiler düzenleniyor. Altın Portakal Film festivali etkinlikleri de yine burada gerçekleştiriliyor.
- ANTALYA MÜZESİ
Antalya ve çevresinin zengin arkeolojik buluntularının sergilendiği, 1972’de bugünkü binasına taşındıktan sonra Avrupa Konseyi Özel Ödülünü kazanmış bir müze. Ülkemizde ziyaret ettiğimen güzel müzelerden biri. 13 sergi salonu ve bahçe sergisinden oluşan müzede, Antalya bölgesinde yapılan kazılardan elde edilmiş 7 binden fazla eser kronolojik ve konularına göre teşhir ediliyor. Müze koleksiyonu o kadar zengin ki büyük bir alanı olmasına rağmen, eserlerin bir kısmı depolarda bekliyor. Bu sayısal çokluk birkaç müzeyi besleyecek kadar büyük.
- KONYAALTI PLAJI VE LARA PLAJI
Yılın ortalama üç yüz günü güneşin yüzünü esirgemediği Antalya, dünyanın en güzel plajlarına sahip, konya altı plajı 7 km’lik uzunluğu ile bunlardan sadece biri. Şehrin göbeğindeki konumuyla yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmezi olan Konyaaltı Plajı çevresinde oteller, cafeler, barlar ve gece kulüpleri yer alıyor.
Çevresinde birçok konaklama seçeneği ve kamp alanının bulunduğu Lara Plajı ise merkezin 12 km doğusunda yer alıyor. Geniş, ince kumlu ve denizi daha sıcak ve daha popüler bir plaj.
- TERMESSOS ANTİK KENTİ
Türkiye’nin en iyi korunmuş antik kentlerinden biri. 4,000 kişilik antik tiyatrosuyla tanınan ve milli parklar kapsamında koruma altında bulunan kent, ormanların çevrelediği tapınakları, agorası ve etkileyici tiyatrosuyla Antalya’nın gezilmesi gereken yerleri arasında.
- DÜDEN ŞELALESİ
Antalya’nın en ünlü doğal güzelliklerinden biri. Kimi zaman gürül gürül çağlayıp kimi zaman ipeksi bir beyazlıkta akarak doğanın en güzel hallerine bürünen Düden Şelalesi, huzurlu bir sığınak arayanlar için nadir bulunacak bir yer. Şelalenin gizlendiği çam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alan ise ferah bir gezi parkı.
- PERGE ANTİK KENTİ
Bir zamanlar Pamfilya Bölgesine başkentlik yapmış, oldukça gösterişli yapıları günümüze ulaşmayı başarmış devasa bir antik kent. Görkemli Helenistik giriş kapısından giriliyor. Kentin antik çağdaki heybetini yansıtan yapılar arasında dikdörtgen planlı agora, yüksek kuleler, anıtsal çeşmeler, hamamlar ve sütunlu caddeler var.
- KURŞUNLU ŞELALESİ
18 m yükseklikten dökülen ana şelale ve küçük şelaleciklerle birbirine bağlı 7 küçük göletten oluşuyor. Yaklaşık iki kilometrelik bir kanyon içinde kalan şelale ve 1986 yılında hizmete açıldı. Günümüzde milli park olan bölgede şahane seyir terasları ve yürüyüş yolları var.
- BEYDAĞLARI OLİMPOS SAHİL MİLLİ PARKI
Antalya’dan yüzünüzü batıya çevirdiğinizde tüm ihtişamı, şehre ve Akdeniz mavisine hakim konumu ile Beydağları’nı görürsünüz. Beydağları, Teke Yarımadasında V şeklinde iki koldan oluşuyor. Yamaçları sedir ağacı ve çamlarla örtülü Beydağları, 1972’de milli park ilan edildi.
- KARAİN MAĞARASI
Türkiye’nin en büyük doğal mağaralarından biri. Antalya’nın 27 kilometre kuzeybatısındaki Karain Mağarasında bulunan kalıntılar Paleolitik, Mezolitik, Neolitik ve bronz çağlarına ait izlerle dolu. Güllük Dağı’nın yamacında yer alan mağara, üç galeriden oluşuyor.
- SERİK
- ASPENDOS ANTİK KENTİ
Serik ilçesinin Belkıs Köyünde yer alıyor. MS 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiş. Anadolu’nun en iyi korunmuş devasa antik tiyatrosu neredeyse 2 bin yıldır sapasağlam ayakta. 1994 yılından beri her yaz sonu Aspendos Uluslararası Opera ve Bale festivaline ev sahipliği yapıyor. Efil efil esen Eylül akşamlarında düzenlenen festivaller için biletleri erkenden almak şart, çok ilgi gördüğü için son günlerde yer bulabilmek neredeyse imkansız.
- MANAVGAT
- SİDE
Antalya’nın Manavgat ilçesinin sahil bölümünde yer alan Side lüks otelleri, hareketli çarşısı, tarihi kalıntıları ve kumsalları ile Antalya’nın doğu kıyılarının en popüler tatil merkezlerinden. Side Antik Tiyatrosu ve Apollon Tapınağı, Side’de mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılar. Gün doğumu ve gün batımı saatlerinde tapınağın en güzel anları. Kızıla dönen güneşin sütunların üstündeki yansımaları, tılsımlı bir hava yaratıyor sanki
- MANAVGAT ŞELALESİ
Manavgat Nehri’nin 4-5 m’lik falezlerden aşağı düşmesiyle oluşan bir doğa harikası. Manavgat ilçesinde 3 km kuzeyindeki şelale, çok yüksekten düşmediği halde yüksek debisi sayesinde enfes bir manzara oluşturuyor. Şelaleyi besleyen ana kaynak ise karstik bir oluşum olan dumanlı.
- KÖPRÜLÜ KANYON
Isparta’dan başlayan ve Antalya’da denize dökülen Köprüçay Vadisinde yer alan Köprülü Kanyon, rafting tutkunlarının gözdesi. Birbirinden güzel dar vadilerin eşlik ettiği kanyonun mutlaka görülmesi gereken yerleri Köprülü Kanyon Antik Köprüsü ve Köprülü Kanyon Milli Parkı. Kanyon şehir merkezine 85 km uzaklıkta.
- ALANYA
- KLEOPATRA PLAJI
Dünyaca ünlü bir plaj olan Kleopatra Plajı, Alanya’da Kızlar Pınarı mevkiinde yer alıyor. Tarihte, Alanya ve çevresinin Roma generali Antonius tarafından, Mısır kraliçesi kleopatra'ya hediye edildiği ve Kleopatra’nın da her gün banyo yapmak ve yüzmek için, kale yamacındaki bu plaja indiği rivayet ediliyor. Bu rivayetten dolayı Kleopatra adını alan plaj, tertemiz ve masmavi suyuyla, sıcacık yaz günlerinde ferahlamak için harika bir seçenek oluyor. Her yıl yaz sezonun açılmasıyla birlikte turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Kleopatra Plajı, ince kumu ve berrak deniziyle Mavi Bayraklı Plaj olarak hizmet veriyor.
- DİMÇAY
Dim Çayı, Toroslar’dan doğup, Alanya’nın güneyindeki Tosmur ve Kestel Mahalleleri sınırından Akdeniz’e dökülen yaklaşık 60 kilometre uzunluğunda bir çaydır. Alanya ilçe merkezine 15 kilometre mesafede yer alan Dim Çayı, buz gibi suları ve serinletici doğası, yemyeşil, tertemiz ve adeta cennet gibi tabiatıyla, özellikle yaz aylarında, yerli ve yabancı binler turist tarafından ziyaret edilmektedir.
- ALANYA KALESİ
- Alanyanın simgesi ve tarih yapılarından biri olan Alanya Kalesi, denizden yaklaşık 250 metre kadar yüksekte bir yarımada üzerinde yer alıyor. Alanya Kalesi, eskiden Kandeleri olarak anılan ilçede, Helenistik dönemde inşa edilmiş, 13.yüzyılda Selçuklu sultanı I.Alaeddin Keykubad tarafından tekrar düzenlenip bir kaleye dönüştürülmüştür. 83 kule ve 140 burçtan oluşan kalede, ayrıca yerleşimdeki su ihtiyacını karşılamak için 1200 kadar sarnıç bulunuyor. Sekizgen bir mimariye sahip olan kalenin uzun ve görkemli surları Kızılkule’ye kadar uzanıyor.
- SAPADERE KANYONU
2008 yılında Alanya kaymakamlığı katkılarıyla düzenlenip, Türkiye turizmine kazandırılan Sapadere Kanyonu, Alanya’nın 40 kilometre doğusunda, Sapadere Köyü’nde yer alıyor. Sapadere Kanyonu, 750 metre uzunluğunda, 400 metre yüksekliğinde, çelik desteklerle inşa edilmiş bir yürüyüş parkurundan oluşuyor. Kanyonun girişinde ayrıca bir mesire yeri ve kır gazinosu bulunuyor. Kanyonun girişinden yaklaşık 300 metre içeride ise harika bir şelale gürül gürül akan sularıyla ziyaretçilerini karşılıyor
- DAMLATAŞ MAĞARASI
1948 yılında mayın patlaması sonucunda gün yüzüne çıkan Damlataş Mağarası, 200 metrekarelik alanı kapsayan sarkıtlardan oluşmaktadır. Milyonlarca yıl önce oluştuğu düşünülen mağaranın içi uzun sarkıtlar ve derin çatlaklarla kaplıdır. Deniz kıyısında bulunan Damlataş Mağarası’nın deniz dalgalarıyla aşınarak şekillendiği düşünülmektedir. Havasının astım ve alerjik hastalıklara iyi geldiğine inanılması sebebiyle mağara, yerli ve yabancı birçok kişi tarafından tedavi umuduyla ziyaret edilmektedir.
- KORKUTELİ
- SAKLIKENT KAYAK MERKEZİ
Türkiye’nin denize en yakın kayak merkezi Saklıkent Kayak Merkezi, Beydağları üzerinde, 2,000 rakımlı, bir günde iki mevsimin birden yaşanabildiği ender yerlerden. Mart sonunda Antalya’ya giderseniz Saklıkent kayak Merkezinde kayak yapıp, aynı gün içerisinde aşağıya inip denize de girebilirsiniz.
- KEMER
Uzun tatil sezonu, her yaşa, her türlü tatil ve eğlence anlayışına hitap eden ortamı ile yaz tatillerinin vazgeçilmez adreslerinden biri. Deniz, orman ve dağların bir noktada birleştiği müthiş güzelliklere sahip.
- ÇIRALI
Küçük bir sahil beldesi olan Çıralı pansiyon olarak kullanılan ağaç evleriyle ünlü. Son yıllarda tatil için Antalya’da en çok tercih edilen yerlerin arasına girdi. Sakin denizi, dağ manzaralı kumsalı, narenciye ve çam ağaçları ile çok huzurlu. Çıralı’nın kuzeyindeki Chimera (Yanartaş) ise mitolojik bir bölge.
- OLYMPOS
Çıralı’nın kapı komşusu Olympos portakal ve mandalina bahçelerinin kıyısında uzanan, doğa severler için bir cennet. Olympos’taki ağaç evler dünyanın en iyi hosteli ödülüne sahip, Mavi yolculuk teknelerinin önemli duraklarından olan Olympos’ta Likya Uygarlığına ait kalıntılar da var.
- KUMLUCA
- ADRASAN
Adrasan Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı, Musa Dağı’nın gölgesinde uzayan, Akdeniz’in en güzel kumsallarından birine sahip bir tatil merkezi. Türkiye’nin en bakir alanlarından biri olsa da henüz keşfedilmeye başlanmış Suluada ile birlikte Adrasan’a tatilci akını yaşamaya başladı. Adrasan’ın Antalya merkeze uzaklığı 95 km, Çıralı ve Olimpos ile komşu.
- DEMRE
Likya Uygarlığının 6 büyük şehrinden biri olan Myra Antik Kenti’ne ev sahipliği yapıyor Noel Baba'nın yaşadığı yer olarak da biliniyor. Hristiyanların haç rotasında yer alan Demre’de St Nicholas Kilisesi ilçenin en önemli tarihi yapısı.
- KAŞ
Antalya’nın en batıdaki ilçesi kaş mavi turların gözdesi olan etkileyici bir tatil beldesi. Kaş ile Kalkan arasında yer alan, yeraltı sularının kumlar arasından süzüldüğü serin, turkuaz renkli denizi ile kaputaş plajı Kaş’ın en popüler turistik noktası.
- LİKYA YOLU
Yönetim biçimiyle Batı demokrasilerine ilham veren Likya Uygarlığı Antalya ve Batı Akdeniz coğrafyasında hayat buldu. Antalya havzasının önemli antik yerleşimlerini 509 km’lik güzergahla birleştiren Likya yolu ‘nun büyük bir bölümü Antalya’da. Dünyanın en güzel yürüyüş yollarından biri olan Likya Yolu, Fethiye’den başlayıp Antalya’ya kadar uzanan 535 km uzunluğa sahip. Kaynaklar; (yoldaolmak,com) (etstur.com) (blog.biletbayi.com)
- GAZİPAŞA
Gazipaşa Antalya'nın en doğusundaki ilçesidir. Turizm Açısından önemli bir ilçedir. Gazipaşa'nın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Gazipaşa Selinus adıyla Hacı Musa çayının iki yakasına kurulmuş bir liman kentidir. Atatürk tarafından 21.10.1921 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla ilçe yapılmıştır. İçinde tarihin çok önemli izlerini taşıyan ilçe doğası gereği de insanı büyüleyen bir yapıya sahiptir. Korunun Doğal havuzları dünyada eşi olmayan birDoğal güzelliktir. Delik denizin muhteşem görüntüsü gideni kendine aşık etmektedir.
- SELİNUS ANTİK KENTİ
Antalya Mersin karayolu üstünde yer alan Gazipaşa döner kavşakdan yaklaşık 3,5 km uzaklıkta kıyı kesiminde yer almaktadır. Uğur Mumcu Caddesinden sahile doğru inerken sol tarafta antik kentin tabelasını göreceksiniz. Buradan sola Fidanlık Caddesine sapıp Doğal havuzlara giden yol) köprüyü geçince sağa dönüp İnceağrı Çayı kenarından devam etmak gerekiyor. Burada karşınıza kentin düz kesimde yer alan yapıları Büyük ve Küçük Hamam, Şekerhane Köşkü ve Anıtsal mezarlar çıkacaktır. Yolun bu kısmı toprakdır, tepenin eteğine geldiğinizde taş döşenmiş yol ile karşılaşacaksınız. Bu yoldan devam edip kent giriş merdivenleri önünde yer alan alana arabınızı park edebilirsiniz. Su kemerlerinin bazı bölümleri Uğur Mumcu Caddesi üzerinde yer almaktadır.
Taş yolun sonunda yer alan tepede Ortaçağ Kalesine çıkılan merdivenler bulunmaktadır.Bu yol ile tepeye kaleye çıkabilirsiniz. Yaklaşık 650 basamak çıkmak gerekmektedir. Bu enerjiye sahipseniz tepeye çıktığınız zaman karşılaşacağınız manzara tam bir ödül olmaktadır. Tepeden hem Koru Plajı Doğal Havuzlar hemde yat limanı ve Selinus Plajı ile Kızılin Plajını kuşbaşı seyredebilirsiniz.
Antik dönemde Dağlık Kilikya'nın önemli ticaret limanlarından olan ve tarih sahnesine Prindu Krallığı'nın batı sınırı olarak geçen, İ.Ö. 557-56 da Sallune olarak adlandırılan Selinus; Helenistik, Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde iskan görmüştür.Bugün için görülebilen akropol, agora, büyük ve küçük hamamlar, anıtsal mezarların yer aldığı nekropol, odeon, su kemerleri, kilise ve Şekerhane Köşkü kentin önemli yapılarındandır.
Roma İmparatoru Traianus'un (İ.S. 97-117) Part seferinden Roma'ya dönerken 117 yılı Ağustos ayında bu kentte hastalanarak ölmesi ve küllerinin Roma'ya götürülmesi,Romalılar'ın bu kente olan ilgisini arttırmıştır. Daha sonra Selinus kent sikkelerinde kentin isminin "Traiano Selino" olarak değiştirildiğini görmekteyiz.
- KORU PLAJI DOĞAL HAVUZLAR
Gazipaşa ilçesinin Koru Plajının doğu kesiminde yer alan Doğal Havuzlar kayalıkları halk arasında “yalı taşı” olarak adlandırılır. Hafta içi daha sakin olan Doğal Havuzlar hafta sonları yöre halkı ve ziyaretçiler tarafından piknik ve plaj olarak kullanılmaktadır.
Gazipaşa (Antalya-Mersin Karayolu üstü) heykelli göbekten yaklaşık 6 km uzaklıktadır. Uğur Mumcu Caddesinden sahile inerken sol tarafa (Selinus tabelasından) Fidanlık Caddesine sapmak ve dümdüz devam etmek gerekiyor.
- ANTİOCHEİA AD CRAGUM ANTİK KENTİ
Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti Antalya Gazipaşa İlçesi Güneyköy Nohut Yeri'nde dir. Antik kent adını Kommegene Kralı IV.Antiochos’tan almıştır. Günümüzde kazı çalışmaları devam eden antik kentin kalıntıları denize doğru dik inen üç tepe üzerinde bulunmaktadır. Kent antik çağda "Dağlık Klikya" olarak bilinen bölgenin sınırları içinde yer almaktadır. Roma ve Bizans Dönemlerinde de yerleşim görmüş olan kentte günümüze ulaşan yapılar orta çağ kalesi, agora, sütunlu cadde, kilise, hamam, anıtsal kapı, tapınak, nekropol alanındaki anıt mezarlar ve triconhos'dur. Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti’ni gezmek ücretsizdir.
Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti’nde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı izinleri ile Nebraska Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Michael Hoff başkanlığında gerçekleştirilen kazı çalışmasında (2015) mitolojik medusa figürü bulunmuştur. Medusa başının yüzü iyi durumda olup saçında yılanlar hala görülebilmektedir. Eser tahminen M.S. 2.yüzyıl veya M.S. 3.yüzyılın başına tarihlenmektedir. Restorasyon ve konservasyon çalışmalarından sonra eserin Alanya Müzesi'nde sergilenmesi beklenmektedir.
Gazipaşa İlçesinden Mersin yönüne doğru giderek ulaşılan Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti ulaşım bilgileriniDelik deniz ve Kral koyu sayfamızdan bulabilirsiniz. Hepsi aynı bölgede bulunmaktadır. Antik Kent Gazipaşa İlçe Merkezine 21 km Alanya, İlçe Merkezine ise 64 km uzaklıktadır.
- İOTAPE ANTİK KENTİ
İotape Antik Kenti Alanya Gazipaşa eski (sahil) karayolu üzerinde yer alır. Bu yol antik kentin içinden, ortasından geçmektedir. Alanyaya uzaklığı 34 km, Gazipaşa uzaklığı ise 10 km dir.
Alanyadan 26 km sonra Yeşilöz Köyü sahil kesiminde yeni yoldan değil sahil kısmına eski yola girmek gerekiyor. Bu kavşakdan yaklaşık 8,5 km sonra yol üstünde yer alan antik kente varılıyor. Kente giriş yeri, gişe bulunmuyor.Yolun üst kısmında yapılar olmakla birlikte ağırlıklı olarak yapılar deniz tarafında yer almaktadır.
Antik kent adını, Kommagane kralı 4. Antiochus'un (İ.S.38-72) karısı İotape'den almıştır. İmparator Traianus'tan Valerianus'a kadar kent kendi adına sikke bastırmıştır. Kalıntılar Roma ve Bizans Dönemi özelliklerini taşımaktadır. Denize doğru uzanan yüksekçe bir burun, kentin akropolü durumundadır. Surlar bu bölüme kale görünümü vermektedir. Yapılar oldukça tahrip olmuştur.
- DELİK DENİZ KRAL KOYU
Delik Deniz ve Kral Koyu birer doğa harikası koy olup, Gazipaşa23 km, Alanya ya 67 km uzaklıktadır. Güneyköy Köyünün Nohut Yeri mevkinde yer alan kalenin sol tarafında yer alır. Koylara Antiochia Ad Cragum antik kenti içinden geçilerek gidilmektedir. Koylar yine aynı kentin kıyı kısmında yer alan kalıntıları arasında bulunmaktadır. Doğal güzelliklerle tarih burada iç içe yer almaktadır. Gazipaşa Delik Deniz ve Kral Koyu Antalya merkeze 200 km uzaklıktadır. Delik Denize dik ve toprak bir patikadan inilmektedir. Koyun içinde çok kuvvetli olmasa da doğal tatlı su vardır ve duş yapılabilmektedir. Koyda tuvalet ise mevcut değildir.
Kaynaklar (Antalya gezi rehberi) (geziyorum,com) (heryerdeyiz,com) (mutulusehirler,com)