Yarı Şaka Yarı Ciddi Pandemide Turizm

Tek tesellimiz bu sefer olay ülkesel, bölgesel değil, GLOBAL bir kriz geldi. Hani 2016 da yaşadıklarımızdan sonra, bundan beteri olmaz deniyordu ya, oldu...  Şu anda öyle bir duruma geldik ki, kısa hatları ile gözden geçirelim. İşi doğru yapanlar üzerine alınmasın, söz meclis den dışarı.  - Oteller açsa bir türlü, açmasa bir türlü. Kararsızlık içinde kalındı.

Yarı Şaka Yarı Ciddi Pandemide Turizm
Uğursal UĞUR Managing Director İDA Consulting Co.  E-Mail : ugursal@idaconsulting.net  Web : www.idaconsulting.net

Yarı Şaka Yarı Ciddi Pandemide Turizm 

Öncelikle yeni girişimini kutluyorum sevgili Haydar kardeşim. www.turizmgunlugu.net  sitesi  platformun kaliteli, seviyeli, referans noktası olabilecek bir hale gelmesini yürekten temenni ediyorum. Hayırlı olsun. 

Yarı şaka - Yarı Ciddi... PANDEMİ döneminde her telden  TURİZM SEKTÖRÜ 

Hani derler ya; " BUNCA YILLIK MESLEK HAYATIMDA BEN BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM "... Hakikaten görmedim. Sektörde 35 yılım olmuş. Sektörün hemen her dalında üst düzey yönetici, ortak, kurucu olarak işler yapmışım, yapıyorum. Neler gördük, neler yaşadık, ama böyle bir olay yok... 

Tek tesellimiz bu sefer olay ülkesel, bölgesel değil, GLOBAL bir kriz geldi. Hani 2016 da yaşadıklarımızdan sonra, bundan beteri olmaz deniyordu ya, oldu... 

Şu anda öyle bir duruma geldik ki, kısa hatları ile gözden geçirelim. İşi doğru yapanlar üzerine alınmasın, söz meclis den dışarı. 

- Oteller açsa bir türlü, açmasa bir türlü. Kararsızlık içinde kalındı.

- Açan otellerden bazıları, açmayan otellerin leş fiyatlarından müşteri alıyorlar, kendi müşterileri %20 civarında, ama diğer otellerin karışık müşteri profili ile %80 - 90 lara gelenler var. Ne sosyal mesafe kalmış, ne hizmet kalmış, ne hijyen kalmış... Otelin asıl misafiri hiç memnun değil, hasbelkader daha iyi otele gelmiş olan da maksimum tafra... Ee, personel ne durumda? YETERSİZ, EĞİTİMSİZ... 

Bu durum bizlere çok yakın zamanda zarar olarak farklı dönecek. Sıkıntılı durum. 

Şikayetler ayyuka çıkar ise daha da sıkıntılı bir hal alacak. 

- Acentelerimizden büyük olanların sorunları da büyük tabii ama idare ediyorlar bir şekilde, orta ölçek ve küçükler bitik durumda. 

- Transfer firmalarımızın durumu çok zor, 

- Bence en zor durumda olanlar ve en önemlisi Havayolu firmaları çok zor durumda. Açılan havalimanları, uçabilen, yolcu bulabilen havayolları işi kuralına göre yapıyor ama, müşteri hiç bunlara uymuyor. Aksine, zorluk üzerine zorluk çıkarılıyor. 

- Tedarikçilerimiz, Eğlence sektörü, Animasyon - Show programları düzenleyenler, yabancı çalıştıranlar, sezon başında tüm yatırımını yapmış olanlar çok zor durumda. 

- Rusya Ağustos başında açılıyor, Avrupa ( Almanya başta olmak üzere ) eli kulağında deniliyor, gerçekten Turizm duayenlerimizden ve yetkililerimizden çok uğraşanlar var, ama açılsa bir türlü, açılmasa bir türlü... Özellikle Rusya'dan geleceklerin durumunun ne olduğu, virüs taşıyıp taşımadığı belirsiz. EN yakın örnek, Ukrayna'dan gelen ilk uçaktan çıkan yolcular... 

- İstanbul kan ağlıyor. yıllardır istemedikleri, yaka silktikleri Orta Doğu müşterisini şimdi mum ile arıyorlar. Gelmeye başlayanlar var, onlardaki virüs durumu ne? Bence vahim durumda. 

- Diğer taraftan, " ağızı olan konuşuyor " misali, bu sektörde olan ama konuşma ehliyeti olmadığına inandığım bir dolu insan, olur olmaz demeçler veriyor. Buna da kimse " dur kardeşim, sen hangi bilgi, hangi belge ile bunları söyleyebiliyorsun? " demiyor. Bilgi kirliliği ve karışık yorumlar havalarda uçuşuyor...

Yine ve maalesef zorlu bir sınav dönemindeyiz. Aynı zamanda da bu zamana kadar görmediğimiz, bilmediğimiz konularda eğitim alıyoruz mecburen. Bundan almamız gereken çok dersler var ve bu dersleri iyi çalışıp, uygulamaya koymak, istikrarlı bir şekilde inat ile uygulamaları desteklemek, takip etmek gerekiyor bence. Bakalım nelerden ders çıkarmalıyız?

- STK larımızın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Hani bazıları der ya; ne iş yapar bu STK'lar? Zahmet etsinler, biraz incelesinler bakalım, şimdi neler yapılıyor? Tamamı ile desteklemeli, görev almalı ve icraatlarını duyurmalıyız. Onların network' ü hiç bir yerde yok. STK yönetim kurulu başkanları ve üyelerini, gönülden iş yapanları T.C. Devletimizin de maksimum düzeyde desteklemesi lazım. 

- BÖLGESEL TANITIM, REKLAM çok önem kazandı. Ülke bazında yapmak lazım tabii ama artık DESTİNASYON BAZLI tanıtımın, pazarlamanın etkisi daha fazla hissedilir oldu. Hazır mıydık ? Yeterli geçmişimiz var mı bu husus da? Bence hayır. 10 yıl önce, bas bas bağıran duayenlerimizin sözlerini dinlese idik, çok daha iyi konumlarda olabilirdik. Daha güçlü bir yapımız olurdu. 

Son 15 yılda bölge bazlı tanıtıma önem vermiş destinasyonların durumları bizden çok daha iyi, bu kesin. Araştıran görecektir. 

- ONLINE PAZARLAMA, ONLINE SATIŞ, ONLINE İLETİŞİM  çok önem kazandı. Burada biraz STK larımız başta olmak üzere, Tanıtım vakıflarımız ve Bölgesel kuruluşlarımıza da çuvaldız gerekiyor. Hiç birisi doğru düzgün önem vermedi, yatırım yapmadı. Halen de yapılmıyor. 

Bu konuda cana alıcı nokta : SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK... Var mı? Bence yok... 

Bu işe yatırım yapılmalı, bu işlerle uğraşan firmalara her şekilde destek verilmeli, iş verilmeli, kaliteli işleri çıkarabilmeleri için maksimum efor sarf edilmeli. Aksi halde, çok yakında bu işleri yapan, yapabilen kişiler, kurumlar da bizleri terk edecekler. 

- DİJİTAL MEDYA çok önem kazandı. Ama, maalesef tam bir keşmekeş vaziyetteyiz. Sosyal Medya hesaplarına bakın, ne demek istediğimi anlayacaksınız. İnternet reklamlarına bakın, daha iyi anlayacaksınız. 

- KALİFİYE PERSONEL, KALİTELİ YÖNETİM KADROSU, KALİTELİ GENEL MÜDÜR... ÇOOOK ÖNEM KAZANDI... Ama maalesef yine bunları kaybediyoruz, yine kaçırıyoruz. 

Asıl yatırımı buraya yapmalı, mevcudiyeti koruyup, küsenleri, kaçanları tekrar kazanmalıyız bence. Şu dönemde duyduğum ve gördüğüm kadarı ile, sadece KÇÖ ile personelini geçiştiren işletmelere yazıklar olsun demekten başka bir şey söylenebilir mi? Bilmiyorum. Sadece bindiğimiz dalı değil, gövdeyi kırıyoruz farkında değiliz. 

- Özellikle yurt dışı deneyimi ve çevresi ile, canını dişine takan, çalışan turizm dostu, gönüllülerimize maksimum destek verilmeli. Yurt dışında bulunan Türk kökenli acentelerimize, ortaklaşa hareket eden meslek kuruluşlarımıza her türlü desteğin verilmesi gerekir bence. 

Şimdilik benden bu kadar, ilerleyen zamanlarda farklı konularda veya bu konuların detaylarında görüşmek üzere,

Sağlıklı ve Sevgi ile Kalın