Turizm Otel İlaçlamasında Deneyimlerim
Turizm Otel İlaçlamasında Deneyimlerim 4 yıllık haşere mücadele hizmetine dayanarak karşılaştığım bazı sorunları, çözümleri ve önerilerimi sizlere kısa olarak aktarmaya çalışacağım
Turizm Otel İlaçlamasında Deneyimlerim
Ankara ünv. ziraat fakültesi bitki koruma bölümü 1990 yılı mezuniyetiyle başlayan ve 1996 yılları arası side de barut turizm otelcilikte de Ziraat Mühendisi olarak çalıştım. 1996 yılında Manavgat bölgesinde bu işin eksikliğini görerek ilk ilaçlama şirketini kurdum . Manavgat bölgesinde otellere ve diğer işletmelere yönelik hizmetlerimiz devam etmektedir.
24 yıllık haşere mücadele hizmetine dayanarak karşılaştığım bazı sorunları, çözümleri ve önerilerimi sizlere kısa olarak aktarmaya çalışacağım. Bizim otel haşere hizmeti çalışmalarımızın sorumlu kişisi genellikle housekeeper lerle karşılıklı diyalog boyutunda ve belli çalışma programı dahilinde uygulamalarımız olmaktadır. Otel ile anlaştıktan sonra 12 ay veya turizm sezonu boyunca hangi günlerde otele geleceğimizin programlanır. Otelde yetkili kişiye verilerek düzenli bir şekilde çalışmalarımız gerçekleşmekte. Otel program dahilinde ilaçlama hizmetinden bir gün önceden otel misafirlerini bilgilendirir. İlaç firması olarak misafirlerin odalarını ve genel alanlarda, belirlenen program dahilinde dezenfekte çalışmaları yapılır.
Otelle yapılan anlaşmalarda ; hamamböceği, fare, karasinek, tahtakurusu, karınca, sivrisinek vb. haşerelerin, yaşam alanlarının işletmelerden uzak tutulmasıdır. İlaçlamanın genel özelliği, hastalık ve mikrop taşıyıcı haşerelerden arındırma işlemidir. Hamamböceği sorunu olarak genelde iki çeşitle uğraşmaktayız. Alman ve Amerikan (Blattella germanica) ve (Blattella americana).
Genelde tedarikçi firmalardan gelen kutulu malzemelerin içinde veya logar dan kaynaklı olabilmekte. Kutuyla gelen malzemeler depodan, mutfağa, barlara, restoranlara ulaşmadan yapılan ilaçlarla imhasıdır. Alman Hamamböceği yumurtasından 35-40 adet yavru çıkması nedeniyle, yayılmadan önlem alınması öncelikli çalışmalarımızdır. Aksi olması demek hiçbir ilaç bu böceğin yumurtasını öldürememesi. Kesinlikle kutuları depoda açmak ve boşalan kutuları derhal otel dışında depolanan çöp alanına atışması gerekir.
Bölgemizde ayrıca Amerikan Hamamböceği de otellerde bazı dönemlerde sorun yaratmaması için önlem alınır. Tecrübe edindiğimiz bilgilerle de haşere konusunda uzman kadrolar barındırmaktayız. Logarlarda haşereler yaşar ve ürer. Antalya bölgesinde sıcakların arttığı temmuz-ağustos aylarında sorun yaşanmaması için ilaçlamanın önemi artar. Logarlarda ki sıcaklık ve gaz artışı, Amerikan haşerelerinin tuvalet ve giderlerinden çıkmaması için yoğun çaba sarf edilir. ayrıca akşamları logar kapaklarından çıkmaları ve ışık yanan yerlere doğru yönlenmesi sıkıntı yapar.. Logarların düzgün bir şekilde ilaçlanmasıyla sorun en aza indirilebilmektedir. Genel olarak hamamböceğini önlemede otel içinde çalışanların bizlere problemli yerlerin ihbarında bulunması da çözümü kolaylaştırır.
Mutfak , restoranlar ve barlardaki temizlik ve hijyen, kullanılan malzemelerin rastgele tezgah altlarına atılmaması, mutfak ve restoran gibi yerlerdeki fayans, mermer ve kalebodurların kırıksız ve düzgün olması, kısacası böceğin gizlenip üreyebileceği ortamların olmaması gerekmektedir. Yani bu haşere mücadelesinde çözüm yalnız ilaçlama firmasıyla halledilmemekte otelde çalışanlarında sorumluluğu bulunmaktadır. Çözüm ise herkesin kendine düşen sorumluluğu yerine getirmesiyle olmaktadır.
Kemirgen mücadelesinde ise ilk önce tesise farenin girmemesi için tesis dışındaki açık deliklerin, büyük çatlakların kapatılması, tesisin arka planında olan yerlere moloz vb(tahta, demir, boru) atıkların atılmaması gerekmektedir. Bu tür yerler hayvanın yuva yapmasına uygun yerlerdir. Bizler ise firma olarak yetkili kişiye yani teknik müdürü bu konuda uyararak gerekli işlemleri yapmasını isteriz. Ayrıca tesis çevresine ve içeride uygun yerlere fare yem istasyonları yerleştirerek belirli kontrolleri yaparız.
Karasinek (Musca domestica) genelde çöplüklerde, besin artıklarında ve gübreliklerde üremektedir. Otellerde alacağımız önlemler çöplerin soğuk hava depolarında tutulmaları ve etrafının temizliğine özen gösterilmesidir. Çöplük ve benzeri yerlerin ilaçlanması karasineğin üremesini azaltmaktadır. İç mekanlarda ise sineklerin konduğu yüzeylere kullanılan residual ilaçlar kontrolü sağlamaktadır.
Ayrıca son yıllarda otellerde sorun olan bir başka haşere tahtakurusu (Cimex lectularius L.) dur. Bunun özelliği sadece kanla beslenmesidir. Soğuk hava koşullarında 1 yıla kadar beslenmeden yaşayabilir. Gündüz ışığını sevmediği için sadece geceleri ortaya çıkar. Genellikle yatak fitilleri, mobilyalar, piriz boşlukları, süpürgelik arkalıkları ve herhangi bir yarık veya çatlakta yaşar. Otellere genellikle ziyaretçilerin bavullarında veya eşyalarından da gelebilir. Otele alınan mobilyalar ve yataklarla da gelebilmektedir. Mobilya ve yatakla gelişi ise mobilya ve yatakların depolandığı yerden de bulaşabilir.. Kimyasal mücadelesi çok zor bir böcek olması nedeniyle, özel çalışma gerektiren proğramla dezenfekte edilir..
Yukarıda bahsedilen bazı zararlılarla ilgili mücadelede çözüm sadece ilaç firmalarına ait olmayıp tesisteki sorumlu müdürlerin ve personelin de duyarlı olması gerektiğini bize öğretmiştir. Haşere türlerinin çoğu hastalık taşıma potansiyeline sahip oldukları gibi, bunlardan kaynaklanacak herhangi sorun olmaması için bizler görev üstleniriz. Haşere mücadelesinin ne kadar önemli olduğunu belirtmek isterim. Günümüzdeki yaşadığımız pandemi hastalık taşıyıcı bir hayvandan yayıldığı için, buna örnek olarak verilebilir. Bu haşere ve zararlılarla mücadelede başarılı olmanın diğer bir yolu ise sezonluk ilaçlama ve dezenfeksiyon değil yıl boyu (12 ay) yapılan sürekli bir uygulamadır.
Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik bizim çalışmalarımızda ana unsuru temsil eder. Bu Yönetmelik, halk sağlığını ve huzurunu bozan zararlılara karşı insektisit, rodentisit, mollusisit, gibi maddeler kullanarak mücadele etmek isteyen gerçek ve tüzel kişilere ait işyerlerinin çalışma usûl ve esasları ile resmi kurum ve kuruluşların ilaçlama usul ve esaslarını belirlemek suretiyle halk sağlığının korunması amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma usul ve esaslarını, denetimlerini ve çalışan personeli kapsar.
Ekip Sorumlusu İlaçlama Yapılan Yerin
İmza Sorumlusu/Yetkilisi-İmza
Sağlık bakanlığına bağlı ilaç lama ve pandemi covid-19 sertifika belgelendirmemiz dahil, akredite firma olmanın avantajıyla, misafirlerin rahat ve huzur ortamında tail geçirmeleri bizim görev alanımızdır.
2020 sezonunun iyi gitmesi ve kış turizmiyle 2021 yılı başlangıcımızın huzur ortamında başlamamız dileğiyle , hayırlı sezonlar dilerim.
Saygılarımla
Hayri Hatipoğlu
Hatipoğlu tic yönetim kurulu Başkanı