Turizminin 2.ci Mezopotamyası ÇİVRİL ( Tribritzi ) Sahipsiz Değil
Anadolu insanı gelenek ve göreneklerini yaşatmasını bilen, değerine sahip çıkan, paha biçilmez bir millettir. Çivril ilçesi, geçmişten günümüze savaşlarla el değişikliğine şahitlik etmiş. M.Ö- 6.000 yıllık tarihinde, 26 Ağustos 1071’ de Türklere Anadolu kapılarını açan Malazgirt Zaferinden sonra, ll. Kılıçaslan Selçuklunun 17 Eylül 1176 Myriokephalon Zaferiyle Anadolu’nun tapusunu Çivril’de almıştır.
Çivril Belediye Başkanı Av Niyazi VURAL'ın deyimiyle; Öyle ki Çivrilde, yedi katman tarih üzerinde yaşayan, yedi yerleşim biriminde kaybolmuş değerleri sahiplenmişler. Çivril’ de Tarihin gizemli geçmişinde, nice göbekli tepeler var keşfini beklemekte.
Keşfedilen tarihlerin kalıntılarına ulaşmaya çalışılırken, diğer yandan’ da turizme kazanması için acele eden yöneticiler var. Mülkü idari amirler, il ve ilçe belediye başkanları, ülke ekonomisinde işsiz insanlara istihdam sağlamak istiyorlar.
Tarihin Ürettiklerine sahip çıkamadan, her seferinde yeniden üretmeye çalışmak çok yorucu olsa gerek.
Çivril’in turizme katkısı, ekonomiye sağlayacağı faydaları saymakla bitmez. Tarihi gün yüzüne çıkartmak isteyen bilim adamları ve hazine avcılarının gözleri parıldamakta.
Dünyanın sayılı arkeoloji bilim adamları ve dil tarih kurulu heyeti, kitabelerin anlamına ne diyor biliyormusunuz.!
Çivril tartışmasız dünyanın 2.ci mezopotamya tarihine sahip. Siz turizm için neyi ve kimi bekliyorsunuz.!!!
İşte tam bu noktada Çivril belediye başkanı, turizmi adına gerekli çalışmaları başlatıyor. Nüfusu 60.345, köy ve Muhtarlığı 77 olan şirin bir ilçemizin sorumluluğunu alan, Av Niyazi VURAL, Çivril Belediye başkanından söz ediyoruz,
Çivril Belediye başkanı Niyazi VURAL, Turizmin başkenti Antalya’dan TURSAB ile iletişime geçti. Şeref ÖZCAN eşliğinde Acenteci, tur operatörü, rehberler ve turizm camiası Çivril’de buluştu.
TURSAB, Çivril turizmini kendi portföylerine katmak, yeni destinasyonlar için harika bir bölge olduğunu fark etti. Turistler için gezi haritası ile Çivril’in tanıtımı yapılmalıydı. TURSAB ve Çivril Belediyesi nihayetinde ortak çalışma kararı aldı. Başkan VURAL’ da turizmin kalkınması için, hiçbir fedakârlık tan kaçınmayacaklarını söyledi.
TURSAB ekibi Çivril Belediye başkanı Niyazi VURAL’ın mütevazi kişiliğiyle, ilçesine gönülden bağlı olduğunu gördü. Hizmet aşkının turizm alanında, daha muteber olacağına inanmakta. Bizlerde turizm konusunda tam destek vereceğiz.
Belediyede yapılmakta olan, tarih ve kültür turlarının yol haritası projesini inceledik. Çivril Tarihinin ön plana çıkartıldığı, Büyük şehir belediyesinin MİRYOKEFALON ZAFERİ kitabının çalışmalarına hayran kaldık.
Çivril Belediye Başkanı Niyazi VURAL, Çivril ( Tribritzi ) Sahipsiz Değil.
Başkan VURAL; Çivril’in var olan 6.000 yıllık tarihimizi tekrar uyandırmak istiyoruz. Çivril’in tarih ve kültürel değerlerini tanıtım bayrağının, devir alma zamanı gelmişti. Bizlere nasip olması ile, hak ettiği değeri vermek istiyoruz. Halkımızın refahı için, değerlerimizi turizme açma konusunda kararlıyız. Reklam ve tanıtım için, olanaklarımızı seferber edeceğiz açıklamasında bulundu.
Başkan VURAL; Işıklı gölde kurulan Kooperatif aracılığı ile işletilen, 44 sandalla tanıtımlarımıza başladık. Nilüferlerin ve kuşların göl üzerinde benzersiz güzelliğini, görsel şölene çevirmekte. Haziran ortası ile, temmuz ve Ağustos aylarının vazgeçilmez manzarasına hakim. Gölün çevresinde köylülerin gözleme, bazlama, çay ve yöresel yiyecek ikramları ile, misafirperverliği takdire şayan. Nede olsa Anadolu insanının özünde var olan, misafirperverliği ile karşılaşıyorsunuz.
Başkan Vural’ın mesajları arasında ; Yatırımcılara sesleniyor. Öncelikli Denizlili ve Çivrilli hemşerilerimize tanıtmak ve sonra dünyaya açılmak istiyoruz. İş adamlarımız başta olma üzere, yatırıma davet ediyoruz ifadelerini kullandı.
TURA KATILAN TURSAB YETKİLİLERİ VE TURİZMCİLER
Işıklı Gölün Nilüfer çiçekli manzarasıyla, kayık turu yapmanın, doyum olmaz eşsiz güzelliğini yaşadık. Öyle ki yoldan geçenler büyülenmiş güzellikleri görmemesi mümkün değil. Sandallara bindikten sonra kameralarımızla beraber, gölün derin girdabında kaybolup resimlerle ölümsüzleştirdik. Bölgede kuluçkaya yatan Kuş türlerinin çeşitliliği, zengin mirası olarak varlığını sürdürdüğüne şahit olduk. Çivril Işıklı Gölünün Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile, A Sınıfı Sulak Alan statüsüne alındığını da öğrenmiş olduk.
Işıklı Gölün Yaklaşık 800 m rakımda, alanı ise 3500 ha civarında. Göl, Büyük Menderes Nehri, Karanlık Dere ve Kuti Çayı ile beslenmektedir. Doğudan gelen su kaynaklarıyla beslenen gölün doğu, batı ve güney kıyılarında setler yapılmıştır. Bu nedenle gölde su seviyesi yükselmiş ve sazlıklar azalmış manzarasına tanıklık ettik.
Tarihi ören yerlerinden başlayarak, Tokalı (Akdağ) kanyonu, Çivril Miryakefalon Savaş Mezarlığı, Çıtak Köprüsü, Tarihi Tren Garı, Işıklı Aşağı Cami, Dedeköy Cami. Eumania Antik Kenti, Serbenşah Camii, Çeçtepe Kaya Kabartması, Beyce Sultan Höyüğü, Beycesultan Türbesi, Habib-i Acem Türbesi, Tamgalı Mezarlar, Beyköy Manastır Mağarası, Homa Akkale (Sublaion Kalesi), gibi tarihin derinliklerine inerek anlamaya çalıştık.
İngiliz Arkeoloji Müzesi’nin araştırmalarına göre bölgede bulunan eserler ve buluntular, 6.000 yıllık tarihi olduğu. Höyükte yaşadığı tahmin edilen ilk toplum Arzawa’lardır. Ardından bölgeye Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Makedonya Krallığı, Seleskos Krallığı, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Anadolu Selçuklu Devleti yerleşmiştir. Moğolların işgalinin ardından Çivril Osmanlı Devleti’nin himayesine girmiş olduğuyla ilgili bilgilere ulaştık.
Çivril Belediye Başkanı Niyazi VURAL’ ın turizm adına içten ve samimi, duygusal konuşması ve kararlılığı bizleri’ de duygulandırdı. Tarih ve kültürel değerlerinin tanıtımına, taviz vermeden sürdüreceğine yürekten inandık. Tarihi, kültürü ve doğası ve alt yapısıyla, destinasyon çalışmalarını görmek bizleri mutlu etti.
TURSAB ekibi ve turizmciler olarak; Çivril’in tanıtımında turizm adına zaman ve emek sarf eden, bizlere göstermiş oldukları misafirperverlik için, Çivril Belediye başkanı Av Niyazi VURAL ve ekibine teşekkür ederiz. Çivril halkı çok şanslı. Çünkü turizm adına ve halkın geçim kaynağına, turizmle yeni bir boyut kazandırmakta.
ÇİVRİLİ tanıtım adına TURSAB ekibiyle beraber Tur organizasyonda emeği geçen; Yazı İşleri Müdürü Hasan Gümüş, Basın Direktörü Fatih kılıç, Zabıta ekibine, Işıklı Göl Lokantasına, kooperatife, sandal ekibine, hakkı geçenlere, harcamış oldukları emek ve zaman için teşekkür ederiz.
Haydar ÇETİN
Side Noble Palace Hotel / Turizmgunlugu.net
Genel Müdür