GELECEĞİN TURİZMİNE BAKIŞ

Geleceğin  Turizmine   Bakış 1)Turizmin gelecekte daha iyi olması için, yapılması gerekenler Turizmin gelecekte daha iyi olması için kaliteden ödün vermeden yolumuza hatta yeni bir başlangıç yaparak sektörün rotasını değiştirip bir geçiş noktasına gitme vakti gelmiştir.  Eğitim programlarında daha seçici olunması gerekir, eğitimdeki amaç modaya uymak değil, doğru değişime ve gelişime yönlendiren programlara yer vermemiz gerekir.  Unutmayalım, Turizm popüleri te sini   hiçbir zaman kaybetmeyecek hayalleri süsleyen dev bir sektördür. 

GELECEĞİN  TURİZMİNE  BAKIŞ
M.ŞEFİK KETREZ Endless Abroad Yurtdışı Eğitim İstanbul & Antalya - Co-founder / Kurucu Ortak *Tourism Project Consultant

 Geleceğin  Turizmine   Bakış

1)Turizmin gelecekte daha iyi olması için, yapılması gerekenler

Turizmin gelecekte daha iyi olması için kaliteden ödün vermeden yolumuza hatta yeni bir başlangıç yaparak sektörün rotasını değiştirip bir geçiş noktasına gitme vakti gelmiştir. 

Eğitim programlarında daha seçici olunması gerekir, eğitimdeki amaç modaya uymak değil, doğru değişime ve gelişime yönlendiren programlara yer vermemiz gerekir. 

Unutmayalım, Turizm popüleri te sini   hiçbir zaman kaybetmeyecek hayalleri süsleyen dev bir sektördür. 

Gelecekte bilgiye,  tecrübeye değer vererek , adamcılık tan  vazgeçerek, kişisel çıkarları bir kenara bırakarak istenilen sonuca varabiliriz. Liyakat ve Ehliyet ön Planda olmalı Turizm bilenlerin elinde olmalıdır. Özellikle yenileme ve yapılaşmalarda fiziki şartlara, tesis konumuna   daha  dikkat edilmelidir .

Projeler  mimarların  zevkine  göre  değil, operasyonu  düşünerek, müşteri  memnuniyeti  göz önünde  bulundurarak   ilerlemelidir. 

Kaliteli hizmet; yemek  çeşitlerinin  çokluğu  yada  fazlalığı  değildir. Binaların  altın  varaklı, oymalı  olması  değildir.

Otellerin  dolu  olması  önemli  neticede  para  kazanmamız gerekir " doldur- boşalt" sistemini müşteriye hatta personelin gözüne sokmadan yapmamız gerekir.

Otel Konseptlerinde kesinlikle artık daha dikkatli olmalı, Özellikle Akdeniz ve Ege’de her Otelde uygulanan Her şey  Dahil sistemi , bu konsepte uygun Oda sayısı, yatak sayısı olan ve belirli özelliklere  sahip Otellerde yapılmalıdır.

 Örnek verecek olursam 80 Odalı bir Otel’de Her şey  dahil sistemini uygulamak, hem maliyet, hem de hizmet kalitesi açısından hiçbir zaman olumlu sonuç vermez.

Ayrıca B.B ve H.B sistemi de yavaş yavaş kesinlikle Otellerde uygulanmaya koyulmalıdır. 

2)Turizmin gelecekte nasıl olması gerektiği.

Bir bütün olduğumuzu unutmamamız gerekir, Acente - Otel - taşeron firmalar - tedarikçiler ayrı telden çalmadan aynı gemide olduğumuzu bilerek hareket etmelidir.

Daha çok tesis yerine mevcut tesislerin, Özellikle 5-4-3-Yıldızlı Oteller, Butik oteller, Pansiyonların yenilenmeye  gitmeli . Makyaj yapmadan alt yapı ve görsel değişimler önem kazanmalı. Konsept  programlar  klasik  sistemden  çıkmalı , güncel  olmalı.

Çevre düzenlemesine önem verilmeli, Otelin içi nasıl özenle temizleniyorsa ,mükemmel bir tesisten dışarı çıkan misafir çöp kokularına boğulmadan rahat bir nefes almalı ve dışarısı da içerisi  gibi  temiz olmalı. Belediyeleri bu konuda kesin işbirliğine zorlanmalıdır.

Çevre  Esnafa  bile  bazı  kurallar  konulması ve Turisti  rahatsız  etmemesi  gerekir.

Turizm çalışanları her türlü  insan  ile  karşılaşabilir. Bundan  dolayı  bir  insanın  kendisini eğitmesi, geliştirmesi  için  daha  eğlenceli  bir  sektör  olamaz.

Ne yazık ki  bizler  kendimizi  geliştirmek  yerine  kafaları  kuma  gömüp , gereksiz  ilerlemeler  ve büyümeye  gittik. Mükemmel  Doğaya, Denize, İklime, Tarihi  Eserlere  ve  bunun  gibi  birçok  zenginliğe  sahip  Ülkemizde,  turizm de  hakkettiği yerde değildir.      Sevgi ve Saygılarımla