Sakarya Marmara Turizm Nostaljisi

Sakarya Marmara Bölgesi’nde, Karadeniz kıyısında yer alan şehirlerimizden biridir. Komşu illeri batıda Kocaeli, güneyde Bilecik, güneydoğuda Bolu ve doğuda Düzce’dir. Sakarya’nın merkez ilçesi Adapazarı’dır. Karadeniz’e yakın olmasından dolayı iklimi Karadeniz iklimidir. 482 bin hektar alana sahip şehrin güncel nüfusu 920 binin üzerindedir. Sakarya şehrinin 16 ilçesi vardır: Adapazarı merkez ilçesi bulunmaktadır. Pamukova gelişmiş sanayisi ile ürünlüdür. İçinde aynı adı taşıyan gölü ile Sapanca doğal güzelliğiyle öne çıkmaktadır.

Sakarya Tarihi
1 / 11

1. Sakarya Tarihi

TARİHİ

Uzun yıllar Kocaeli’ye bağlı bir ilçe olan Adapazarı, TBMM’de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir.

Sakarya İlinin ilk valisi olarak atanan Vali Mehmet Nazım Üner Sakarya’ya gelişini şu şekilde anlatmıştır.   “Sene 06 Aralık 1954, o günü hiç unutamam. Sakarya’nın ilk valisi olarak atandım. Sakarya halkı beni karşılamak için Düzce’ye kadar gelmişlerdi. Bize Adapazarı’na kadar eşlik ettiler.  Adapazarı halkının coşkulu karşılamaları beni ve arkadaşlarımı çok etkilemiştir. Bu coşku içerisinde 6 sene Sayın Sakarya halkına hizmet verdim. Bu 6 yıl içerisinde Sakarya büyük değişim yaşamış ve büyük gelişme kaydedilmiştir.   Sakarya halkının en küçüğünden en büyüğüne kadar hepsinin gözlerinden öpüyor ve hepsini kutluyorum.Daha nice senelere...”

Bayındırlık Bakanlığı’nın ilk Sakarya Hükûmet Konağı binası için açtığı yarışmayı 1956 yılında Enis Kortan, Avyerinos Andonyadis, Nişan Yaubyan ve Harutyun Vapurciyan'dan oluşan proje grubu kazandı. Yapının inşa edilmesinin üç yıl kadar sürdüğü bilinmektedir. Sakarya halkının kullanımına 1960’ların başında giren Vilayet kompleksi rasyonalizmin en önemli örneklerinden birisi olması ve bu alanda Sakarya’da inşa edilmiş ilk uygulaması olması nedeniyle Türkiye mimarlık tarihinde oldukça önemli yeri olmuştur.

17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan Marmara Depreminde ağır hasara uğradı ve kullanılamaz hale geldiği için yıkıldı. Yerine bir meydan ve yeraltı otoparkı inşa edildi. Depremden sonra kentin yeniden yapılandırılması doğrultusunda, “Camili” bölgesinde yeni bir kent oluşturulmasına karar verilmiş ve kentteki bütün kamu kuruluşlarının idari ve çalışma birimlerinin burada yer alması öngörülmüştür. Böylece Valilik, Hükümet, Maliye ve Adliye gibi tüm idari birimlerin birlikte düşünülmesi özel durumuna göre yapı projelendirilmiştir. Deprem bölgesinin kısıtlamaları göz önüne alınarak az katlı yaygın bir “İdari Kampüs” anlayışı, ana mekânsal kurgunun bir avlu etrafında yerleştirilmesi yeni yapılacak hükümet konağı projenin ana temasını oluşturmuştur.

Sakarya Valilik Kampüsü dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 20.02.2009 tarihinde hizmete açılmıştır.

Sonraki