Turizm ve Kırsal Kalkınma

Unwto, Kırsal Turizm Potansiyelini Artırmak İçin Öncelikleri Belirledi. UNWTO, Üye Devletlerinde kırsal turizmin durumunu belirlemede kararlı. Politika perspektifinden kırsal kalkınmanın itici gücü olarak turizmin temel zorluklarını ve fırsatlarını belirlenmesinde yeni bir rapor yayınladı.

Turizm ve Kırsal Kalkınma
kırsal alanlarda yenilikçi turizm ürünlerinin geliştirilmesindeki kısıtlamalar

" Turizm ve Kırsal Kalkınma: Bir Politika Perspektifi - UNWTO'nun Üye Devletlere Yönelik Kırsal Kalkınma için Turizm Araştırmasının Sonuçları ", dünya çapındaki Üye Devletlerin katılımıyla UNWTO'nun turizm ve kırsal kalkınma konusundaki ilk temel belgesini temsil etmektedir.  

Temel Bulgular: Fırsat için Kırsal Turizm

Üye Devletlerin yarısından fazlası (%59) kırsal turizmin bir öncelik olduğunu belirtti

Neredeyse tüm Üye Devletler (%96) önümüzdeki yıllarda kırsal turizm için daha iyi bir gelecek öngörüyor

Yeni işlerin yaratılması, geçim kaynaklarının iyileştirilmesi ve nüfusun azalmasıyla mücadele, turizmin kırsal alanlar için sunduğu en sık dile getirilen fırsatlar oldu.

Üye Devletler ayrıca kültürel mirasın ve çevrenin korunmasının korunmasını ve teşvik edilmesini kırsal turizmin en büyük potansiyel faydaları arasında tanımlamıştır. 

Kırsal Alanlardaki Ana Zorluklar 

UNWTO araştırması ayrıca turizmin kırsal kalkınma potansiyelini gerçekleştirmeyle ilgili üç ana zorluk belirledi:

Kırsal alanlardaki "altyapı boşluğu". Kırsal alanlara erişimi sağlayan yollar, limanlar, havaalanları ve diğer altyapılardaki eksiklikler, anket yapılan ülkeler için bir sorun olmaya devam etmektedir. 

Kırsal nüfusun azalması. Mevsimsellik ve tarımsal ürün rekabet gücü, kırsal işletmelerin istikrarsızlığını artırarak nüfusun ve insan kaynaklarının elde tutulmasını önleyerek bu zorluğa katkıda bulunur.

Yetenekli işgücünü çekme ve elde tutma kapasitesine ek olarak, eğitim ve öğretimin yanı sıra beceri geliştirme eksikliği. 

Diğer zorluklar arasında finansal sistemlere erişimdeki sınırlamalar, kırsal alanlarda yenilikçi turizm ürünlerinin geliştirilmesindeki kısıtlamalar, doğal kaynakların bozulmasının etkilerinin yönetilmesi ve veri, dijitalleşme ve bilgi yönetimindeki sınırlamalar yer alıyor.

UNWTO: Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için Turizmi Geliştirmek

Turizmin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini (SKH'ler) desteklemede nasıl yardımcı olabileceği açısından, UNWTO Üye Devletleri, kırsal turizmin SDG 8 (İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme), SDG 1 (Yoksulluk Yok), SDG 11 (Sürdürülebilir şehirler ve topluluklar) ve SDG 5 (Cinsiyet Eşitliği).